2009. november 9., hétfő

A Lakásvásárlás...

A lakásvásárlás előbb, vagy utóbb minden ember élete során szóba kerül. Ha a lakásvásárlás kerül szóba, azonban a legtöbben nem tudják, hogy hogyan is kezdjenek hozzá. Milyen papírok és engedélyek kellenek hozzá? Milyen lakást érdemes venni? Milyen kölcsönökhöz juthatunk hozzá? Milyen futam időre? stb...A lakásvásárlás előtt szinte mindenki hitelt szokott felvenni. A lakásvásárlás terén sok féle hitel és kölcsön létezik. A hitelek felvétele előtt azonban nem árt, ha az ember kellően tájékozott. A lakásvásárlás előtt, ha pl. a piaci kamatozású hitelek mellett döntünk, akkor ezekről tudnunk kell, hogy ezeket a cégek és a bankok kockázat alapján árazzák általában.

Éppen ezért többféle termékkategória közül lehet válogatni. A termékkategóriák lényege, hogy az elvégzett hitelképesség vizsgálat és ingatlanvizsgálat alapján az egyes ügyletek terén más-más termékkategória kerülhet meghatározásra. A termékkategóriák különféle kondíciókat is jelentenek. Éppen ezért megeshet az is, hogy a hitelbírálatot követően, Ön egy más ajánlatot fog kapni, mint amit a hiteligénylés benyújtáskor ajánlottak Önnek. Ami jó dolog, viszont az, hogy lakáshitel és ingatlan hitel könnyítet konstrukcióval is kapható ma már, és alacsonyabb kamatlábakkal. Van pl. olyan koncepció is, amikor a futamidő első részében, önnek csak a kamatot kell fizetnie, és nem kell elkezdenie azonnal a tőke törlesztését. A könnyített időszak lejárta után kell csak tehát elkezdeni a felvett, ill. banktól kapott pénz visszafizetését.

Ez egy pl. 5 millió Ft-os hitelnél szólhat akár több, mint 10 éves futamidőre is, úgy, hogy ön havonta kb. 40 ezer Ft-ot törleszt a felvett összegből. Könnyített konstrukciót egyösszegű folyósítású lakásvásárlási kölcsönökhöz is igényelhet, piaci kamatozású Ft és svájci frank alapon. Az ingatlan, vagy lakáskölcsön futamideje 2-30 év között változhat. Azt, hogy Ön a hitelt mekkora futamidőre veszi fel, azt Ön szabhatja meg. A devizahitelek esetén érdemes tudnia azt, hogy a kamatperiódus 6 hónapos, tehát a kamat mértéke minden év január vagy júliusában változhat attól függetlenül, hogy Ön mikor vettel fel a lakásvásárlásra szánt kölcsönt az adott banktól. Ha megvan a lakásvárásra szánt összeg, akkor neki is vághatunk a lakáskeresésnek. Az internet adta lehetőségeket mindig használjuk ki. Nem csak az újságokban és magazinokban találhatunk kiadó és eladó házakat valamint lakásokat, hanem az interneten is. Sok-sok nemek ajánlattal találkozhatunk tehát.

A lakásvárás előtt mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a kiszemelt jövendőbeli otthont alaposan megnézzük és átvizsgáljuk. Ha a lakást használtan vennék, akkor a víz és a fűtés, valamint az elektronikai hálózatát nem árt, ha átvizsgáltatjuk pár szakember segítségével. Ez által pontosabb képet kapunk az adott lakás jelenlegi állapotáról. Senki sem szeretné gondolom, ha egy olyan lakást vásárolna meg, amellyel a későbbiekben csak a baj lesz, a különféle meghibásodások miatt. A lakásvásárlás nem könnyű dolog, és érdemes sok időt szentelni rá, hiszen sok esetben a megvásárolt lakás egy életre szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése