2009. november 9., hétfő

A Lakás...

A lakás minden ember életében az egyik fő cél. A lakás egyik előnye a házakkal és családi házakkal szemben, hogy olcsóbb és így könnyebb hozzájutni. A lakás az alapterületét tekintve általában 40 és 75 négyzetméter között mozog, ami nem is olyan kicsi. A lakásvásárlás előtt a legfontosabb dolog, hogy a lehető legtöbb lakást nézzük meg és csak azután válasszuk ki a legjobbat. Persze a legtöbb esetben az ár dönt végül egy-egy lakásnál és nem az, hogy melyik tetszik nekünk jobban, vagy éppenséggel melyik lakás van a jobb helyen. A lakás általában 2 vagy 3 szobás. Ebből egyik a nappali rendszerint és a másik kettő szoba pedig a lakás hálószobája.

A lakásokba általában a wc és a fürdő egyben van, mert ezzel is helyet lehet megspórolni a többi szoba számára, de ez nem minden lakásnál van így. Ha végül kiszemeltünk magunknak egy lakást és megtudtuk venni, akkor azt a lakás berendezése követi. A lakás berendezésének egyik alapelve, hogy nem kel sok bútor, csak az, ami feltétlenül szükséges, mert így a nagy bútorok nem foglalják el a lakás szobáinak a nagy részét. Általában a lakás nappalijába egy kanapé és egy könyves szekrény bőven elég, mert a tv-nek is kell még hely. A legtöbben a lakás biztonságára is nagy figyelmet fordítanak. Ezt általában az első 1-2 év során teszik meg a lakásvásárlók, amikor is az ajtót és az ablakokat újítják fel vagy cserélik le. A lakás lehet egy lakóépület egyik részlege, de a lakás a legtöbbször a panellakásokon belül található.

Egy dolog biztos, hogy nem kell szégyelni, azt ha valakinek 'csak' lakása van, mert kezdetben szinte nagyon kevés ember van, aki egyből építkezik vagy családi házat tudna venni. A lakás vásárlása igen is jó dolog, mivel rendszerint a belváros közelében is lehet már jó lakásokat találni, ami a munkahelyhez adott esetekben közel lesz és néhány év múlva, ha gyűjtögetünk akkor a lakást el is lehet adni vagy akár ki is lehet adni albérletbe. A lakás másik előnye, hogy a rezsi jóval alacsonyabb, mint egy házé. A lakás fűtése ugyanis központi vagy távfűtéssel van megoldva, míg a házaknak saját vagy kazános fűtéssel kell gondoskodniuk erről. A lakás ráadásul gyorsan átmelegszik, hiszen nem túl nagy. A lakásba mindig érdemes egy külön kis konyharészt kialakítani, de a lakás konyhájában ne árt spórolni a bútorokkal, mert az étkezésnek is helyet kell teremteni. A lakással kapcsolatos ingatlanhirdetésekkel nap mint nap találkozhat az ember az újságokban és főleg az interneten. Na persze egy lakás ára első sorban attól függ, hogy új vagy régi és nem utolsó sorjában a lakás ára attól is függ, hogy hol van. Egy kisvárosi lakás, például akár 3-szor olcsóbb lehet, mint egy nagyvárosban található elszeparált kertes lakás. A legtöbb lakás már kisebb részekre van bontva, így egy háztömbben maximum 6 vagy 4 lakás van és ezeknek remekül el lehet keríteni egy közös udvart, ami azért nagyon jól jön mindenkinek.

A lakás egyik hátránya viszont, hogy nem tudunk legtöbbször az udvarba parkolni, mert az nem arra a célra van kialakítva vagy egyáltalán nincs, ahova parkoljunk. Sajnos a legtöbb lakástulajdonosnak így a lakása elé kell parkolnia. Érdemes mindig olyan helyekre parkolni az autónkat, amit a lakásból is jól látunk. A lakás keresésre az internet remek lehetőségeket biztosít. Lakással és lakásárusításokkal milliónyi weboldal foglalkozik. Ezeket a lakás hirdetéseket hívjuk tulajdonképpen ingatlanközvetítésnek. Mit kell tudnunk még egy lakásról? Köztudottan a lakásban nyáron tikkasztó meleg tud lenni, főleg, ha mondjuk a 10. emeleten lakunk és a szellőztetése sem túl jó egy lakásnak. Érdemes tehát a nagy meleg déli órákban már reggel megkezdeni a lakás szellőztetését. Klímát is fel lehet szerelni a lakás mellé magáncélra, de általában nagyon drága egy ilyen berendezés üzemeltetése és a legtöbb lakás tulajdonosnak nincs erre keresete. Egy másik hasznos tipp a lakáslakóknak. A lakásban érdemes az internetet a szomszédokkal egy routerrel megosztani, mivel így nem kell mindenkinek a lakásban külön külön fizetnie az internetért, hanem egy közös számlára adják össze a pénzüket. A lakásvásárlók a lakásra és lakásokra természetesen vehetnek fel kölcsönt és lakáshitelt is, amely használt lakás esetében 5 millió forintig vehető fel. Ha új lakásra vágyunk akkor ez a hitel 10 milliós keretig vehető fel. A lakás és lakóházak legtöbbje természetesen a lakóparkokban található, ahol azért a lakások környéke rendszerint rendben van tartva. Végezetül köszönöm, hogy elolvastad a lakás című lapomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése